Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Rente restschuld van je huis langer aftrekbaar

Geplaatst op: 16-09-2014, 09:58:30

Het is een veelgehoorde klacht dat huizenbezitters hun huis onder de aanschafprijs moeten verkopen als ze willen verhuizen en blijven zitten met een restschuld. Zo’n schuld kan een behoorlijk blok aan je been zijn. Als het aan het kabinet ligt, mag het aantal jaren waarin je de rente over die restschuld aftrekt oplopen van nu tien tot straks vijftien jaar.

Als je je huis verkocht hebt en de eigenwoningschuld is groter dan de verkoopprijs van je woning na aftrek van je verkoopkosten (bijvoorbeeld makelaarskosten), noem je dat een restschuld. Het kabinet heeft in het begrotingsoverleg met D66, ChristenUnie en SGP voorgesteld de rente over die restschuld langer aftrekbaar te houden. In plaats van tien jaar mag je de rente over die restschuld straks vijftien jaar aftrekken. 

Ook verlenging periode hypotheekrenteaftrek

Als je een restschuld hebt, moet je misschien wel op andere uitgaven bezuinigen. Daarnaast denk je natuurlijk wel drie keer na voordat je gaat verhuizen, want een restschuld wil je liever niet. Dus blijf je zitten waar je zit en dat is niet bevorderlijk voor de huizenmarkt. De maatregel die het kabinet nu voorstelt, moet ervoor zorgen dat je per maand wel een paar honderd euro kunt besparen. Bovendien moet de verlenging van de aftrektermijn je ertoe bewegen toch te verhuizen, ook als je een restschuld hebt. Dit zal de huizenmarkt weer in beweging moeten zetten. Het kabinet wil daarnaast nog een regeling treffen voor huizenbezitters met een dubbele hypotheek. Als je je huis niet verkocht krijgt en je hebt een dubbele hypotheek, mag je straks drie in plaats van twee jaar lang de hypotheekrente aftrekken.

Bron: www.rendement.nl van 16 september 2014.

Ga terug naar de vorige pagina